Pel jun y te´ xu yejel akak lejab in puwel; in te´lil olidh; ani yan in kwe´el in kwa´jbal, in xekel tijax ani toldhachik we´, ani u witsim dhakni´. Walam pel jun y te´ tsamamal. An te´ ka ela´ patal an tamub; ani in k´wajbal in walil ani u k´apab; u walim ti buk ani ti waxik a its´ an támub; u yejel ti ts´ulel, ani ka ela´ ti alte´; axi te´ yab u t´aynal expidh max ka ela´ ti alte´ ka ak´i´ ani u yejelix tana.
An bichowchik ju´ta ka ela´. Ti al an bichow Tan ajab, Dhinkabe´, ti k´anwits, San Antonio, ti Akich mom, Tan lajax, Pamalon, ani ti Dhakpen.
Eyad ilaltalab. U eynal tam u yajnal a chukul, tam wilk´idh it k´alel alte´ u bajuab an tsakam ani xi pakdha´, in xekel ka paxk´unchi ani ka uts´a ejtil an ja´, tam in kwa´al in walil ka tsauchiani ka ts´ejka ejtil an wat´ab ani tali kin uts´a ti jun y taza yanil ma ka tixk´an an yawlats alwa´.
An ot´somtalab kal axi yawlats. An yajal k´al a chukul u tujel tam ka k´apu jant´o yabats alwa´ o tam ne´ets tit k´apul yab ka t´aka a k´ubak, o pil jant´o tana´its tu tujel an yawlats ani jaye u tujel max ka uts´a an ja´ ti itse´ o ti mom, kom nix kidhap jaxtamix an yejental ka t´akan abal ats´ey ka k´uajay t´okat an ja´ ani ka ejto jaye ka paxk´u an ja´ abal ka uts´a.
Tam a yajnal a chukul wadhadh ani wilk´idh it alte´lom ani talchik u xa´al k´al an yawlats.
U eynal pil. An te´ u eynal k´al an dhi´, ani in walil u k´apab.
Árbol de 6 m de altura aproximadamente, su tallo es liso y con muchas ramas. Las hojas son pequeñas y un poco duras. Flores blancas. Se encuentra durante todo el año, da sus frutos por los meses de julio y agosto. Crece en los mizcahuales y en los montes, estos árboles casi no se siembran, cuando se limpia un terreno y se encuentran, se cuidan y no se tiran. Se considera fresca.
Localización geográfica regional. Huehuetlán, Coxcatlán, San Antonio, Tancanhuitz, Aquismón, Tanlajas, Tampamolon y Axtla.
Uso medicinal. Se usa para el tratamiento de la diarrea (chorro) en niños y gente grande: se ocupan las hojas, éstas se preparan como té y se toma como agua de tiempo; cuando hay frutos, éstos se muelen y se prepara un atole que se puede tomar una taza varias veces al día, hasta que la diarrea se quite bien.
Causas y síntomas de la enfermedad. La diarrea da por comer alimentos descompuestos o por no lavarse las manos al comer cualquier otro alimento, también por tomar agua sucia de los arroyos o pozos; por eso los pozos deben de lavarse para que siempre estén limpios y hervir el agua que se usa para beber.
Cuando se tiene chorro duele mucho el estómago y va uno a cada ratito al baño, hay veces que a la persona enferma también le da vómito.
Otros datos. Este árbol se ocupa también para la leña y su fruto se come.